Direct contact? Bel: +31 (0)35 200 82 00

Home > Youngtimer

Youngtimer regeling 2023

De leukste auto tegen de laagste bijtelling!

Een youngtimer is een auto van minimaal 15 jaar oud. In Nederland is een youngtimer niet alleen door particuliere liefhebbers gewild, maar ook door zakelijke rijders. Dit komt door de youngtimer regeling, die het mogelijk maakt om privé tegen een zeer laag bijtellingstarief te rijden in een zakelijke youngtimer. 

Wat houdt de youngtimer regeling in?

De bijtelling voor privé gebruik van zakelijke auto's was en is door het instabiele beleid in Nederland voor veel mensen onderwerp van gesprek. We kennen vanaf nu drie bijtelling categorieën:

Autosoort Leeftijd Bijtelling % Grondslag
Benzine, diesel, lpg, hybride 0-15 jr 22% Cataloguswaarde
Volledig electrisch 0-15 jr 16% * Cataloguswaarde
Youngtimers > 15 jr 35% Waarde v.d. auto
Youngtimers volledig electrisch > 15 jr 17% Waarde v.d. auto

* met ingang van 2023 is de bijteling 16% voor de eerste € 30000,- cataloguswaarde, als de auto een hogere cataloguswaarde heeft dan betaalt u over het meerdere 22% bijtelling.

Als u in een auto van de zaak rijdt die ouder is dan 15 jaar, een zogenaamde youngtinmer, dan betaalt u conform de youngtimer regeling in 2022 bijtelling over de huidige waarde waarde van de auto (ook wel genoemd de waarde in het economisch verkeer, WEV) in plaats van over de cataloguswaarde. Dat scheelt veel geld! Dit maakt het mogelijk om rond te rijden in een directieauto van toen tegen een bizar lage bijtelling. Populair zijn hier de Duitse en Zweedse premium merken als BMW, Audi, Mercedes en Volvo. Maar ook leuke 4×4’s van Nissan, Toyota en Mitsubishi zijn veelgevraagd in de youngtimer regeling! Meer informatie over de youngtimers vindt u in onze kennisbank.

Het kopen van een youngtimer

Als je een youngtimer wilt kopen, dan is het fijn als je er nog lang plezier aan beleeft.
Een betrouwbare youngtimer kopen is naar ons idee een kwestie van vertrouwen. Veel youngtimers zien er vaak mooi gepoetst uit, maar moet je deze youngtimer nou kopen of niet? Natuurlijk hoort de youngtimer  representatief te zijn, want hij wordt in de meeste gevallen zakelijk gebruikt. De technische staat en de wijze waarop de youngtimer rijklaar wordt klaargemaakt voor zakelijk gebruik bepaalt in grote mate het succes. Bij het kopen van een youngtimer wil je tenslotte betrouwbaarheid, en zo laag mogelijke kosten voor onderhoud en reparatie. Dat betekent dat de youngtimer niet alleen een apk moet hebben maar dat je bij het kopen van de youngtimer ook afspraken moet maken met de leverancier over het afleveringsniveau. Hierbij is het belangrijk om ook preventief zaken aan te pakken die in het aankomend jaar nodig kunnen zijn.

Kijk bij het kopen van een youngtimer ook scherp naar de reputatie van het merk en type. Goois Autoteam is gek op Volvo’s en dikke Duitsers, zoals Audi en BMW. Deze merken youngtimers kunnen het in veel gevallen aan. Maar ook hier geldt in alle gevallen dat je niet iedere versie van een merk of type moet kopen, sommige motoren en versnellingsbakken zijn echt af te raden. Het voert wat ver om hier complete boeken over te schrijven maar we kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van alle informatie nog steeds zin hebt om een youngtimer te kopen. Dan is het gewoon tijd om een kop koffie te doen met Goois Autoteam!

Het financieren van een youngtimer

Het operationeel leasen van een youngtimer wordt maar weinig gedaan. Leasemaatschappijen houden gewoon grote marges aan voor zaken als het onderhoud en reparatie, of laten dit risico bij de klant waardoor het minder interessant is. Als er geen gebruik wordt gemaakt van eigen middelen dan is financial lease het meest gebruikt. Financial lease is een zakelijke lening met in de meeste gevallen de youngtimer als onderpand. Na het betalen van de laatste leasetermijn is de auto van uw of uw bedrijf. U betaalt en bepaalt zelf waar u verzekert het onderhoud laat uitvoeren en betaalt dit als bedrijf. Groot voordeel is natuurlijk dat u dit doet van ''zakelijk geld'' waarover nog geen loonbelasting etc. is afgedragen. Dat scheelt! Goois Autoteam weet als geen ander waar u terecht kunt voor de leasing, financiering en het onderhoud van uw youngtimer.