Direct contact? Bel: +31 (0)35 200 82 00

Home > Nieuws > VWE. Meer export, minder import

VWE. Meer export, minder import

VWE. Meer export, minder import

De export van occasions is in 2019 sterk gegroeid (+14,6%) en kwam uit op ruim 303 duizend occasions. De import van occasions daalde in 2019 met 4,6 procent tot 216 duizend auto's. Dat meldt dataleverancier VWE. 

De toename van de export zit 'm zowel in jongere als oudere auto's. Bij jonge auto's komt dat omdat er in 2015 veel nieuwe leaseauto's zijn verkocht waarvan een groot deel in 2019 uit de lease kwam. Polen blijft de belangrijkste exportmarkt met een aandeel van 16,6 procent, gevolgd door Libië (11,7%) en België (10,8%). De export van vrijwel alle grote merken is gestegen. Opel (+19,9%) en Peugeot (+23,2%) zijn de grootste favorieten op de exportmarkt, maar ook Volvo, Skoda en Mitsubishi zijn populair.De occasionbranche is optimistisch over 2020. Lees hier de analyse. 

Top 5 modellen in occasionexport.

VWE 2.jpg

Bron: VWE

Het meeste geïmporteerd wordt er vanuit Duitsland, meer dan de helft van de import komt van onze Oosterburen (58,8%). Er werden minder auto's uit België geïmporteerd (16,8%). Spanje volgt met een aandeel van 5,5 procent. Kroatië geldt als belangrijkste opkomend gebied omdat daar de laatste twee jaar steeds meer ex-huurauto's vandaan komen.

RDC: Wél meer import

Volgens RDC zijn er in 2019 wel meer auto's geïmporteerd. De dataleverancier meldt dat er 227 duizend auto's zijn geïmporteerd, tegen 217 duizend in 2018. Ook Autotelex constateerde eerder al - op basis van VWE-data - dat de import toeneemt.

Voorsprong

2019 was een goed jaar voor de occasionmarkt, zo concludeert VWE op basis van cijfers over vorig jaar. In totaal verkochten autobedrijven in 2019 1,2 miljoen gebruikte personenauto's aan particulieren: een stijging van 2,4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De verkoop tussen consumenten onderling daalde met 1,2 procent tot ruim 690 duizend stuks. Volgens het VWE occasion jaaroverzicht zet daarmee de trend door dat occasions steeds meer door autobedrijven worden verkocht.

Volgens VWE wordt de voorsprong van Volkswagen alleen maar groter ten opzichte van andere volumemerken en keert het vertrouwen in het merk duidelijk terug. Autobedrijven verkochten vorig jaar 6,8 procent meer gebruikte VW's. Dat betekent dat in 2019 één op de negen verkochte occasions een Volkswagen was. Het is opvallend dat de andere merken in de top 5 met een daling te kampen hadden. Veel groei was er bij BMW, Audi, Skoda en Mini en ook bij Tesla zit de groei er goed in. Maar verhoudingsgewijs blijft het een klein merk op de occasionmarkt, kleiner dan Jeep of Chrysler.

Top 10 merken occasionverkopen B2C 

VWE.jpg