Direct contact? Bel: +31 (0)35 200 82 00

Home > Nieuws > RDW maakt tellerrapport gratis

RDW maakt tellerrapport gratis

RDW maakt tellerrapport gratis

Bron: Automotive Management.

Met ingang van januari 2019 biedt de RDW het tellerrapport gratis aan. Nu vraagt de dienst nog 2,04 euro per bevraging. Dat meldt de RDW vandaag.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW hopen dat mensen voor de aankoop van een auto de kilometerstand van hun voertuig beter gaan controleren. "Ondanks dat het manipuleren van kilometerstanden volgens de wet illegaal is, zijn dagelijks tientallen Nederlanders het slachtoffer van tellerfraude", schrijft de RDW. "Een voertuig met gehackte kilometerteller leidt gemiddeld tot zo'n duizend euro schade, omdat deze veel duurder is in aanschaf en onderhoud dan je op basis van de kilometerstand mag verwachten. In Nederland hebben naar schatting 264 duizend personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens een teruggedraaide teller (ongeveer 2,7% van het wagenpark).

Vergroot transparantie

Het gratis verstrekken van informatie over tellerstanden is een pilot en duurt een jaar. Na afloop van de pilot wordt gekeken of de maatregel effect heeft gehad. De pilot is onderdeel van een groter pakket maatregelen die het ministerie van IenW en de RDW hebben afgesproken om tellerfraude verder terug te dringen. "Wij zijn er erg blij mee", zegt Martin Huisman, bestuurslid bij de Vereniging Aanpak Tellerfraude. "Het vergroot de transparantie en dat is belangrijk omdat ook in Nederland deze praktijken voorkomen."

Een van de andere maatregelen is dat de 150 euro grens vervalt. Nu moet een autobedrijf bij handelingen die meer dan 150 euro kosten de tellerstand invoeren, straks al vanaf nul euro.

Vooral vanuit Duitsland worden veel auto's met een onlogische tellerstand geïmporteerd. Hierover kan de RDW geen informatie verstrekken, het beschikt niet over de tellerstanden.