Direct contact? Bel: +31 (0)35 200 82 00

Home > Nieuws > Occasionverkoop stijgt met 8,9 procent in eerst...

Occasionverkoop stijgt met 8,9 procent in eerste halfjaar

Occasionverkoop stijgt met 8,9 procent in eerste halfjaar

Bron: Automotive Management / VWE.
Er worden niet alleen meer nieuwe auto's geregistreerd, ook de occasionverkoop laat een flinke groei zien. In juni werden er 14,6 procent meer gebruikte auto's verkocht dan in juni vorig jaar.

Autobedrijven verkochten (B2C) in het eerste halfjaar van 2018 ruim 50 duizend personenauto’s meer dan vorig jaar, een stijging van 8,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van dataleverancier VWE. De verkopen tussen consumenten onderling (C2C) stegen ook, maar met 2,8 procent beduidend minder sterk. "Door de economische groei geven consumenten sneller geld uit aan een auto. Autobedrijven kunnen steeds beter aan deze vraag voldoen door de toegenomen voorraad occasions", geeft VWE als verklaring voor de groeicijfers.

Van de top vijf van meest verkochte modellen laat alleen de Ford Fiesta geen stijging zien. De rangorde binnen de top 5 bleef gelijk. In de complete modellenlijst lieten de Renault Captur, Toyota Aygo, Toyota Yaris, Citroën C1, Nissan Qashqai en Fiat 500 een forse stijging zien; de verkopen van onder andere de Volkswagen Passat variant, Fiat Punto en Daewoo Matiz liepen sterk terug. Bekijk de occasionverkopen van H1 in de Automotive Kennisbank.

Top 5 modellen B2C occasionverkopen personenauto’s

top 5 modellen b2c occasionverkopen personenauto s

Bron: VWE

De markt voor lichte bedrijfsauto’s groeide vrijwel even sterk als bij personenauto’s. De verkopen door autobedrijven stegen in het eerste halfjaar met 8,8 procent.

Import stijgt 21 procent

De import van occasions is net als vorig jaar sterk gestegen. In het eerste halfjaar werden er 20.870 personenauto’s meer geïmporteerd, een stijging van 21,2 procent ten opzichte van de eerste helft van 2017. In totaal werden er 119 duizend auto's naar Nederland gehaald. Vooral suv’s bleken in trek. De Renault Captur en Nissan Qashqai wisten hierdoor een plek in de top 5 te bemachtigen. Ook de Volvo XC60, Opel Mokka X en Volkswagen Tiguan werden veel meer naar ons land gehaald. Bij een aantal kleinere hatchbacks als de Opel Corsa, Renault Twingo en Kia Picanto liep de import iets terug.

De import van gebruikte bedrijfsauto’s neemt in verhouding nog sterker toe. Voor het eerst zijn er in een half jaar meer dan tienduizend lichte bedrijfsauto’s geïmporteerd.

Top 5 modellen occasionimport personenauto’s

top 5 modellen occasionimport personenauto s 

Bron: VWE

Ook export groeit fors

Voor het eerst sinds lange tijd is ook de export van gebruikte personenauto’s weer fors gestegen. De groei van 7,0 procent over de eerste helft van het jaar ligt ver boven de 0,8 procent groei die in 2017 over het gehele jaar werd gerealiseerd. In totaal werden er 126 duizend auto's naar het buitenland verkocht. De export van bedrijfsauto’s groeide licht, met 1,1 procent.