Direct contact? Bel: +31 (0)35 200 82 00

Home > Nieuws > H1 2019: Occasionimport daalt, export stijgt

H1 2019: Occasionimport daalt, export stijgt

H1 2019: Occasionimport daalt, export stijgt

In de eerste zes maanden werden er 609 duizend occasions verkocht aan particulieren, een stijging van 2,1 procent.

De import van occasions is in het eerste halfjaar met 12,1 procent gedaald naar 106 duizend. De export nam met bijna 20 procent toe en komt uit op 151 duizend. Dat meldt dataleverancier VWE vandaag. 

Volgens VWE zijn de voorraden occasions bij autobedrijven momenteel al groot, waardoor er minder noodzaak is voor aanvulling van auto’s vanuit import. De exportgroei komt door de hoge voorraden en omdat er van enkele modellen grote aantallen vergelijkbare personenauto’s tegelijk vanuit lease zijn terugkomen. Polen blijft de belangrijkste exportbestemming voor zowel personen- als bedrijfsauto’s. De export naar Libië nam net als vorig jaar sterk toe, waardoor dit land steeg naar de tweede plaats bij personenauto’s. Op overheidsniveau zijn in dat land de importbeperkingen (tijdelijk) opgeheven waardoor er massaal auto's geïmporteerd worden. Volgens betrokkenen wordt een groot deel vervolgens naar Syrië geëxporteerd. 

Lichte daling

De verkoop van occasions nam met 2,1 procent toe. Er werden door autobedrijven 609 duizend occasions verkocht aan consumenten. De verkopen tussen consumenten onderling (C2C) daalden met 3,8 procent naar een totaal van 342.808. Het totaal aantal door consumenten gekochte occasions daalde derhalve met 0,1 procent. Volgens VWE kan dit komen door de hogere brandstofprijzen en onzekerheid bij consumenten over diesels.

Meest verkochte modellen (b2c).

image